Les Fonts de l’Algar, Colll de Rates en een Water-probleem.

Les Fonts de l’Algar

Wij bezochten samen met onze Belgische vrinden van de camping Dirk en Greet Les Fonts d’Algar (de watervallen van L’Algar. 

Les Fonts d’Algar vormt een natuurgebied met een hoge mate van behoud van ecologische rijkdom en tegelijkertijd begiftigd met toeristische diensten en milieueducatie. Het bezoek bestaat uit een 1,5 km lang circuit langs het kanaal van de rivier de Algar (“grot” in het Arabisch) om het landschap te zien dat voortkomt uit de kalkstenen rotsen. De spectaculaire watervallen, de talrijke bronnen die uit de rotsen ontspringen, de waterpoelen, de oude dam, het imposante kanaal en de eeuwenoude sloten die nog steeds in gebruik zijn.

En in eerste instantie lijkt het een wandeling over mooie geplaveide paden, maar dat blijft niet zo. Er zijn aardige stukken waar het kruip-door-sluip-door tussen boomstammen en over natte (en dus gladde) stenen gaat. Zo verzwik ik, Antoon, weer eens mijn enkel en gaat Marloes een keer bijna op haar plaat doordat haar voet van een gladde steen afglijdt. 😉 Maar gelukkig loopt het allemaal goed af en komen we ongeschonden bij de auto terug voor het volgende deel van deze dag. 

Coll de Rates

We combineren het bezoek aan de watervallen in de ochtend met een bezoek aan de Coll de Rates in de middag. Uiteraard wordt er tussendoor (niet al te gezond maar wel lekker) gegeten. Deze berg is geliefd bij wielrenners die flink willen klimmen. Vorige maand was onze oudste zoon Sebastiaan een paar dagen over om te trainen met de fiets en die heeft de Coll de Rates uiteraard ook gedaan. Nu we met de auto de berg over zijn gereden is het respect voor de fietsprestatie van Sebastiaan nog verder toegenomen. Wat een klim. 

Bovenop de berg genieten we van het uitzicht bij de stenen plaquette waarop alle plaatsen staan afgebeeld die we vanaf de berg in oostelijke richting kunnen aanschouwen. Wat een adembenemend uitzicht over een enorm gebied tot aan de middellandse zee. 

Water-probleem in de caravan

Aangezien we full time in de caravan wonen zullen problemen zich eerder openbaren dan wanneer je met een caravan een paar keer per jaar kort weg gaat. Toch vonden we het raar dat we bij een caravan van net een jaar oud een probleem hadden met de watervoorziening, Er komt duidelijk lucht in de leiding en dat wijst veelal op een lek. Dus wij alle leiding-koppelingen en kranen nalopen. 

Na de nodige adviezen van buren, enig speurwerk en door druk op de leidingen te zetten (pomp aan terwijl de kranen dicht zijn) zien we enkele druppels aan de onderkant van de keukenkraan. Nu was die kraan al niet zo mooi meer (we hadden het idee dat de eerste eigenaar hier niet al te voorzichtig mee omgegaan was) dus een goede reden om die in elk geval te vernieuwen. Gelukkig zit op zo’n 15 minuten rij-afstand met de auto een winkel met caravan onderdelen en kleine kampeerartikelen. Dus alle keukenladen onder de spoelbak eruit en op de knieën om de kraan te vervangen. Dat gaat zonder problemen. Maar de hamvraag: is daarmee het probleem opgelost? 

Nee dus. Toen maar even de dealer gebeld waar de caravan in onderhoud komt met de vraag waar we als eerste aan zouden moeten denken qua mogelijk probleem. We waren al bang dat er mogelijk iets aan de boiler/cv installatie zou zijn, maar die kans achtte de monteur die ik aan de lijn kreeg erg klein. Het advies was om als eerste het terugslag-ventiel te vervangen. We hadden geen idee hoe dat er ruit moest zien en waar dat zit, maar de monteur wist het prima uit te leggen en het bleek een klein kunststof onderdeel tussen de waterleiding vlakbij de watertank te zijn die ervoor zorgt dat het water in de leiding niet terugloopt naar de watertank. We kamperen al 40 jaar met een caravan, maar dit was mij niet bekend en dit probleem heb ik ook nog nooit gehad. Het probleem lijkt zich vooral voor te doen als gevolg van het zeer kalkrijke water hier. Een paar stukjes kalk in het membraan van het ventiel kan de oorzaak zijn. Wij dus weer naar de onderdelenzaak om dat te kopen. Deze gemonteerd en tada…….opgelost. 

11 gedachten over “Les Fonts de l’Algar, Colll de Rates en een Water-probleem.”

 1. Blijft een mooi stukje die watervallen. Had niet verwacht dat er nog zoveel water zou zijn met al die droogte👍
  Fijn dat het waterprobleem is opgelost. Ik zal deze tip zeker onthouden. Je weet maar nooit😉

 2. Hallo Antoon
  Kalk kunnen de genoemde onderdelen vaak niet tegen helaas. Gelukkig had je goed support van de dealer en kennelijk ben je zelf ook handig zodat je het kon oplossen.

 3. Geweldig laatste met kalk er zijn ontkalkers maar het probleem is opgelost gebitsteingers tabletten ook top.
  Er zijn ookfilters die de chloor en kalk er uit halen dan 1x per jaar vervangen . Gelukkig alles oké 👍
  Geniet lekker

 4. Mooie tocht zeg! Toch ook daar minder water als ik zo de oevertjes bekijk.
  Van die kalk in het water worden wel je tanden mooi wit😂, voor de apparatuur is het alleen niet lachen idd. Dus water uit een fles voor in de waterkoker is ook aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.