Caravan kiezen en (niet) verzekeren?

Ons plan is natuurlijk al even bij onszelf in voorbereiding. We kennen onderhand alle caravanmerken, hebben zo’n 40 catalogi van diverse merken van de afgelopen jaren en dit jaar gedownload of vanuit de dealers meegenomen en kennen de afkortingen van de type aanduidingen van vele merken bijna dromen.

Aangezien we zowel naar de zon (Zuid Europa) als naar de kou (Noordkaap) willen, is een degelijke caravan van een kwaliteitsmerk wel noodzakelijk, ook vanwege de vele kilometers. En je wilt niet dat onderweg de keukenkastjes naar beneden komen omdat de schroeven los getrild zijn. Voor ons blijven 2 merken over: KABE (Zweedse topkwaliteit in top-segment) of FENDT (kwalitatief goed en aan de bovenkant van het middensegment.

En als onderdeel van de voorbereidingen ben ik de polisvoorwaarden van diverse verzekeraars aan het vergelijken. Twee voorwaarden komen in vrijwel alle verzekeringen terug:
1. de verzekerde heeft een vaste woon- of verblijfplaats; en
2. de caravan mag niet (semi) permanent bewoond worden.
Oei…………..wat nu ????

Enkele dagen ben ik al aan het bellen en mailen met verzekeraars. Ik vraag me af hoe andere permanente reizigers dit doen. Je zou toch denken dat je met 45 jaar kampeer-ervaring, waarvan 32 jaar met de caravan (zonder eigen schuld schade) er wel iets te regelen zou moeten zijn. Mijn vaste assurantie tussenpersoon geeft aan meer van dit soort vragen te hebben gehad en ook geen oplossing te kennen. Ik lees steeds meer dat mensen in een camper of caravan gaan wonen voor langere tijd, dus volgens mij ligt hier een gat in de markt voor een verzekeraar.

Update 19 april 2022: Centraal Beheer heeft de beperkende voorwaarde qua (semi)permanente bewoning niet. Wel max 180 dagen achtereen in het buitenland. Inmiddels hebben we besloten de maanden die we in Nederland zijn ons wel op een vast adres te vestigen, dus er is ook een vaste woon- of verblijfplaats. Dat is bij alle verzekeringsmaatschappijen een voorwaarde (begrijp ik ook). 
Interpolis kent dezelfde voorwaarden als Centraal Beheer op deze onderwerpen. 

PS: caravan op foto is nog huidige caravan. 

11 gedachten over “Caravan kiezen en (niet) verzekeren?”

  1. Dat kan op briefadres (daarover morgen een blog) of in het Register van NIet Ingezetenen. Ja ik kan bij een van de kinderen inschrijven maar ik ga het eerst proberen conform de werkelijkheid (want ik woon niet bij een van de kinderen). 😉

   1. Pas op er zijn veel gemeenten die daar heel moeilijk in doe, zeker als het om langer dan 2 jaar is. Dit uit eigen ervaring

    1. Ik ben er inmiddels achter dat ik me het beste op een adres van een van de kinderen kan inschrijven 🙂 voorkomt heel veel bureaucratie en narigheid EN – daar kwam ik vandaag achter – als de gemeente mij overhevelt naar het Register voor Niet Ingezetenen, dan stopt onze AOW opbouw en dat willen we zeker niet.

 1. Hallo, wat een prachtig plan. Ik volg via Spotify de podcast Pappa Moe Mee. En dat zijn allemaal reizigers, met ofzonder camper/caravan. Daar hoor ik heel vaak de verzekering OOM langskomen. Ook voor de zorgverzekering, want vaak geldt (in NL) een beperkte tijd dat je aaneengesloten in het buitenland mag zijn.
  En 2e tip 😊Op Insta kun je veel mensen volgen die al zo rondreizen, misschien kun je hen benaderen welke verzekering zij hebben?
  Maar misschien heb je dst allang gedaan😉🤭😊.
  Groetjes Addy

 2. Hallo, wat een prachtig plan. Ik volg via Spotify de podcast Pappa Moet Mee. En dat zijn allemaal reizigers, met ofzonder camper/caravan. Daar hoor ik heel vaak de verzekering OOM langskomen. Ook voor de zorgverzekering, want vaak geldt (in NL) een beperkte tijd dat je aaneengesloten in het buitenland mag zijn.
  En 2e idee😊 Op Insta kun je veel mensen volgen die al zo rondreizen, misschien kun je hen benaderen welke verzekering zij hebben?
  Maar misschien heb je dat allang gedaan😉🤭😊??
  Groetjes Addy

  1. Hallo Addy, OOM verzekert mobiele objecten alleen binnen Nederland. Geen typische caravan verzekering dus (ik heb ze gemaild en heel helder antwoord terug gekregen.) Veel mensen die op deze manier reizen hebben de voorwaarden kennelijk niet goed gelezen want ik hoor dat ze bijvoorbeeld bij de ANWB verzekerd zijn maar die heeft in de Bijzondere voorwaarden letterlijk staan dat vergoeding niet plaatsvindt als de caravan (semi)permanent bewoond wordt. Inmiddels ben ik erachter dat dit bij Interpolis en Centraal beheer geen probleem is.

 3. Super mooi avontuur dat jullie beginnen !

  V.w.b. de caravan selectie denk ik dat jullie met Kabe echt wel de beste keuze kunnen maken maar hier hangt ook een prijskaartje aan (die ik overigens niet in twijfel breng).
  Wij reizen zelf ook veel met de caravan en in alle seizoenen en hebben bewust gekozen voor de Adria Alpina (een 4 seizoenen caravan die kwalitatief zeer goed bevalt met o.a. de Alde vloerverwarming).
  Deze hebben ook indelingen die zeer goed geschikt zijn voor jullie (en zeker ook anders dan standaard zijn).

  1. Hallo Ronald, de keuze voor de Kabe (630 TDL FK KS) staat op losse schroeven en moeten we waarschijnlijk loslaten. De enorme verzekeringspremie, de bijzondere voorwaarden van veel verzekeraars en het ontbreken van een hagelbestendig dak maakt dat we verder kijken. Zonder meer is de KABE kwalitatief de top. En degene die wij zagen heeft ook nog een Cinderella toilet (nooit meer de tank legen, heerlijk). Maar het zit er waarschijnlijk niet in helaas.

 4. Pingback: Update (week 16/2022) – Het reisavontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.