Welke navigatie met caravan?

Wie vaker met de caravan op pad is geweest herkent het vast: ondanks dat je goed op de borden hebt gelet en je een goed navigatiesysteem denkt te hebben, sta je ineens op een smalle weg waar je niet door kan rijden (bijvoorbeeld omdat er een viaduct van maar 2,20m hoog is terwijl de gemiddelde caravan 2,50 – 2,65 m hoog is). Of dat je ineens een bergweg op bent gestuurd die zo smal is dat je echt geen tegenligger wilt tegenkomen, temeer omdat er geen vangrail langs de weg staat en daarnaast de diepte voor degene op de passagiersstoel oneindig lijkt. (Ja Marloes heeft met dichtgeknepen billen gezeten).

Voor onze laatste reis dachten we ons goed voorbereid te hebben en dus een navigatie-app gedownload op de iPhone met een specifieke uitbreiding voor vrachtwagens, campers en caravans (Sygic truck met caravan licentie). De app biedt de mogelijkheid om de maten van de combinatie in de instellingen te zetten, dus dat moet goed gaan.

Ondanks de goede voorbereiding overkwam ons beide situaties als hiervoor beschreven (en nog wat andere benauwde momenten). Op weg naar onze vrienden van Mooi Molise, ook een prachtige B&B trouwens (click op link voor info). wilden we een overnachting op een camping langs de Adriatische kust. En waar wij dachten een onverharde weg in gestuurd te worden naar de camping, was dit een zandweg die leidde naar een viaduct van 2.20 m hoogte. (bron Google Maps, helaas geen foto van het viaduct). Dus op dat pad (op de foto links) afgekoppeld, auto en caravan beide omdraaien, weer aankoppelen en weer rijden.

Na mooi Molise reden we naar een camping in Asti (noord Italië) om de volgende dag naar de Alpe d’Huez te rijden. De route naar de camping leidde ons al door een dorp met erg smalle straatjes. Erger was de volgende dag op weg naar de Alpe d’Huez. Nu kregen we – ondanks het gebruik van de navigatie app voor trucks – een route over zo’n weg waar je liever geen tegenliggers tegenkomt, met een klim naar ca 1700 meter hoogte en vervolgens een even zo lange afdaling. Niet fijn, wel mooie vergezichten.

Kortom: de gekozen app blijkt niet het navigatiesysteem te zijn waar we op hoopten. En aangezien we straks tijdens onze grote reis waarschijnlijk een nog langere en bredere caravan hebben, moeten we duidelijk naar een ander navigatiesysteem. Dus we hebben de afgelopen weken vele recensies gelezen, forums afgestruind van kampeerders en vrachtwagenchauffeurs, als ook op een Facebook-groep anderen gevraagd wat hun ervaringen zijn. Mochten lezers deze nog tips hebben dan horen we het ook graag.

Vooralsnog lijkt de beste kanshebber de Garmin Dezl LGV710 Truck Europa (click op link voor info) . Hiervan zijn 2 versies, de ene versie (toevoeging MT-D) maakt gebruik van DAB+ om de verkeersinformatie binnen te halen en de ander (toevoeging MT-S) maakt hiervoor gebruik van de Smartphone. En nog een mooie bijkomstigheid: Garmin levert ook compatible achteruitrijcamera’s (die dan dus ook achterop de caravan komt) waarvan het beeld op het display van de navigatie wordt getoond. TomTom heeft een soortgelijke variant als Garmin, met even zo goede reviews, maar ik ben nu eenmaal meer fan van Garmin dan van TomTom, terwijl ik in reviews van truckers vaker lees dat men tevreden overstapt van TomTom naar Garmin dan andersom.

Nog andere suggesties: Tips of ervaringen zijn welkom in de reacties hieronder.

Update 14-3-2023: LGV 700 is niet meer leverbaar dus in tekst gewijzigd naar LGV 710

15 gedachten over “Welke navigatie met caravan?”

 1. Gelukkig zijn jullie niet voor één gat te vangen! Wat een benauwde momenten 😱
  Kan jullie niet adviseren dus succes met zoeken naar de juiste correcte navigatie

 2. Kijk eens naar het wekelijkse filmpje op You Tube van Endless Weels. Zij hebben de nieuwste Tom Tom uitgeprobeerd en vertellen daar over.

 3. Hallo Anton, ik heb al jaren de Tomtom Camper en Caravan. Wil niet anders meer. Live update van kaarten, onderweg gelijk informatie over files enz. Geeft gelijk goede omleidingsroute. Nog nooit problemen gehad met smalle weggetjes, te lage / smalle tunneltjes. Ben vandaag thuis gekomen van vakantie naar Harskamp, Bodensee, Gardameer. Volledig op de Tomtom gereden.

  1. Hoi Peter
   goed om te horen. Het wordt inderdaad en TomTom of Garmin. Beide hebben een vrachtwagen/camper/caravan versie waar de maten ingegeven kunnen worden. Ik zag op een trucker forum dat steeds meer overstappen van TomTom op Garmin dus het zal niet veel verschillen. Beide schijnen goed te doen wat ze moeten doen. (en ik vind Garmin qua gebruikersinterface gewoon prettiger maar dat is persoonlijk). Dank voor de aanvulling.
   groet
   Antoon

 4. Ik ben natuurlijke meteen gaan lezen. Snap helemaal wat jullie meegemaakt hebben. Heel herkenbaar. Heel leuk om jullie te gaan volgen.
  Succes met alle voorbereidingen.

  Groeten Janny Wessels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.